Om du låter dina barn titta på årets julkalender är du en dålig förälder

Det här är mitt inlägg i #EnMindreVitJul – debatten

————————————————-

Vitt. Vitt. Vitt. Det är allt jag ser när jag sätter mig ner i TV-soffan för att kolla på första avsnittet av årets julkalender “Storm på Lugna Gatan”. Jag var inte ensam förstås, bredvid mig satt mina nyvakna, starka små döttrar, Xenia och Polly-BelleQ. Dom är 4 och 6 år och jag har väckt dom en kvart tidigare än vanligt för att kunna ha lite decembermys framför Tv:n innan dagis och skola. Men det blir inte som vi tänkt oss. Det som skulle bli en gosig morgonstund blir istället en själsslaskig mardröm och det är den där kvävande genomträngande jävla vitheten som förstör ALLT.


Bara minuter in i avsnittet märker jag det. Det vita. Det bleka. Det okryddade. Inte ett jota melanin så långt ögat skådar. Vita människor spelar upp ett krypto-fascistiskt evangelie där vithet firas, hyllas, prisas – precis som den vita snön under skådespelarnas fötter är där för att representera renhet och oskuld. Avsnittet förkroppsligar Arne, 56 som säger “nxxxx-boll” – det är en visuell inkarnation av länkar till BRÅs fejkade brottsstatistik i kommentarsfälten- det är Jimmie Åkessons mjölkmustasch fångad på film – jag börjar undra om jag fortfarande befinner mig i Sverige 2018 eller om jag blivit förflyttad, utan samtycke, till Rhodesia 1959.

Jag håller för mina barns ögon – de ska inte behöva se – inte behöva se det onda, det mörka (med mörk så menar jag här ‘vita’) – de ska inte få sin barndom förstörd bara för att det var FÖR JÄVLA svårt att hitta rasifierade skådespelare till FXCKING JULKALENDERN 2018! Att detta får pågå TV 2018 i Sverige, landet som ska vara så öppet och tolerant, är helt jävla sjukt. “Stormabteilung på Lugna Gatan” är ännu ett sätt för vita människor att hävda sin makt över marginaliserade grupper och att det görs maskerat som julkul för barnen gör mig bara chockad. Jag skakar. Jag rister. Jag kippar efter luft av ilska att mina barn ska behöva växa upp i ett samhälle där färgen på din hud bestämmer om du ses som värdefull – om du ses som en människa.

Föräldrar, om ni låter era barn titta på julkalendern i år är ni medbrottslingar – blekansikten som förlänger, försvårar och förvärrar kampen för alla modiga rasifierade där ute. Om du satt ditt barn framför julkalendern och inte stängde av när du märkte att alla skådespelare var vita ska du tamme fanemej skämmas. Det är såna som DU som hade varit slavdrivare i amerikanska södern, där mangroveträdens rötter är lika djupa som hatet för det icke-vita.

Bojkotta julkalendern idag – gör det för ditt barns skull – gör det för dina barnbarns skull. Med kampanjen #EnMindreVitJul ska vi tillsammans se till att vita människor försvinner från rampljuset och ger plats åt de färggranna. Diskutera med mig under hashtaggen ovan – låt oss göra skillnad – på riktigt.

/ Fanny FensterPlease follow and like us:

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *